Priaznivé účinky plodov čučoriedok na zdravie ľudského organizmu sú ľuďom dlhodobo známe, najmä v tých oblastiach, kde čučoriedka voľne rastie. Len si pripomeňme niekoľko z nich. Vysokým podielom antioxidantov, ako je kyselina elagová, účinkuje protirakovinovo. Množstvom vitamínu C chráni srdce. Ďalej vitamínmi A a B podporuje imunitný systém a pomáha chrániť pred infekciami. Množstvo minerálnych látok (železo, fosfor, horčík, vápnik), stopových prvkov (meď , zinok, chróm, mangán) a antokyaníny, znižujú hladinu cholesterolu v krvi a podporujú jej tvorbu, pomáhajú obnovovať očnú sietnicu. Sú najvhodnejším ovocím pre cukrovkárov. Prečisťujú organizmus, upravujú peristaltiku čriev a zlepšujú celkový metabolizmus organizmu. Dalo by sa v popisovaní účinkov pokračovať ďalej, ale nie je účelom vykreslovať čučoriedku ako magickú rastlinu. Každopádne jej však patrí prednostné postavenie v širokej palete ovocia. O to viac, keď je u nás doma a vieme sa dostať priamo k čerstvým plodom.